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Practical Issue Task Force No. 25 

Practical Solution on Measurement of Fair Value for Financial Assets 
October 28, 2008 

The Accounting Standards Board of Japan 
 

Objectives 

Accounting for financial instruments and measurement of fair value are conducted based on the 
Accounting Standard for Financial Instruments (ASBJ Statement No. 10) and Practical 
Guidance on Accounting for Financial Instruments (JICPA Guidance No. 14) and related rules. 
 
Accounting for financial instruments and measurement of fair value which the above Statement 
and Guidance stipulate, are considered to be based on the same approach as the treatment in the 
international accounting standards.  In this regard, we have received questions on measurement 
of fair value, with relation to the publication issued by international accounting standard setters 
in the background of recent turmoil in financial markets. Measurement of fair value of financial 
assets is conducted according to the Statement No. 10 and JICPA Guidance No. 14 and related 
rules, and we hereby confirm the current treatments which had invited many questions in order 
to enhance better understanding of those standard, guidance and rules.   
 

Accounting Treatments 

Q1:  What is the notion of the fair value? 

 
A:  Fair value refers to “the fairly measured value based on transaction prices formed in a 
market or other quoted market prices such as indicative prices or indices (hereinafter referred to 
as “market prices”). If market prices are not available, rationally calculated values shall be used 
as the fair values” (Paragraph 6 of the Statement No. 10). 
 
In this case, the fair value is “the value which would be expected to be used in a voluntary 
transaction between independent third parties who have sufficient knowledge of the business” 
(paragraph 47 of JICPA Guidance No. 14).  Followings are the basis of the notion of the fair 
value: 
 
“1) Parties to a transaction of the financial assets must understand the details, structure, 

mechanisms and, in particular, the typical risk and return characteristics, of the financial 
assets. 

2) Parties to a transaction of financial assets, on a going concerns basis, must trade using their 
own judgment in the pursuit of their own economic advantage, and must not conduct 
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transactions under compulsion or under disadvantageous conditions. 
3) The fair values of financial assets are the cash flows receivable or payable when parties to 

transactions acquire, sell, enter into agreements on, or make settlements on, the financial 
assets. 

4) In principle, the fair value of financial assets is their market price. For financial assets that 
are actively transacted in a market with sound liquidity, the prices in the market are the 
best basis for fair value. However, the market price of financial assets is sometimes not the 
fair value if, for example, the market is not active, or is not well established and organized. 
In such cases, or in cases where it is impossible to ascertain market prices, or there are no 
market prices, the rationally calculated value, that meets the requirements presented in this 
Guidance, is considered to be the fair value.” (Paragraph 256 of JICPA Guidance) 

 
It should therefore be noted that prices formed in transactions forced to accept compulsory or 
disadvantageous conditions do not represent a fair value. 
 

Q2:  Is a market price required to be used as a fair value if there is a market price? 

 
A:  If financial assets are transacted in a market1 and have a price in the market, the fair value 
of such financial assets must, in principle, be the value based on market prices, which is 
generally regarded as a fair value (regarding this point, refer to paragraph 48 of JICPA Guidance 
No. 14).  This is because a price formed in a market where a financial asset is actively traded is 
generally considered indicating a fair value of that financial asset. 
 
However, a financial asset is considered having no market price (or the market price cannot be 
recognized as a fair value) where “Financial assets which are traded in exchanges or in 
over-the-counter transactions but for which the number of transactions is extremely small” 
(Paragraph 53(2) of JICPA Guidance No. 14), or where there is a significantly large spread 
between the amount sellers are asking and the amount buyers are bidding.  In such 
circumstances, “the fair value is the rationally calculated value based on the management’s 
rational estimation” (Paragraph 54 of JICPA Guidance No. 14).2 
 

As mentioned in the answer to the question 1 above, it is one of the premises to calculate the 
fair value of a financial asset that parties to a transaction of the financial asset must understand 
characteristics of the financial asset.  In addition, “company’s management, as one of parties in 
                                                  
1 Markets include public exchanges and other similar exchanges and transaction systems that allow 
purchases, sales, and liquidation, to occur on demand. (Note 2 and Paragraph 54 of ASBJ Statement No. 
10) 
2 In regard to stocks, “only those stocks which have a value based on market price, and which are traded 
on a market, are regarded as having a fair value. Therefore, stocks which are not traded on a market are 
regarded as securities for which no fair value is obtainable (no rationally calculated value), even though it 
may be possible by some methodology to calculate the value of such stocks.”  (Paragraph 63 of JICPA 
Guidance No. 14) 
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a transaction, is expected to calculate the rational amount to constitute a fair value.”  On those 
premises, “when no market price is available, the fair value is calculated, generally by rational 
estimation of company’s management” (Paragraph 259 of JICPA Guidance No. 14). 
 

Q3:  Is there anything that the management needs to be aware of when a fair value is 
calculated based on the management’s rational estimation because there is no market price or 
a market price cannot be recognized as a fair value? 

 
A:  The rationally calculated amount based on the management’s rational estimation is a price 
calculated using one of following methods: 
 
“(1) The methods used to set market prices published by exchanges etc. for similar financial 

assets, making adjustment for variables such as interest rates, maturity dates and credit 
risks, etc.  
In these cases, adjustments must be rationale, without any element of subjectivity. 

 
(2) The methods used to calculate the present value of financial assets by discounting future 

cash flows to be generated by the assets.  
In these cases, other variables should be allowed for. The rate of discount must be rational, 
without any element of subjectivity. 

 
(3) The methods used in generally accepted theoretical value models or pricing models 

(including option-pricing models such as the Black-Scholes formula and the binomial 
model).  
Models adopted by companies, volatilities which are reflected in calculations using 
models, and variables used in determining prices, such as interest rates, must all be 
rational, without any element of subjectivity.”  (Paragraph 54 of JICPA Guidance No. 
14) 

 
“When a company encounters difficulty in objectively estimating the fair value of financial 
assets, it may request a broker to give a value calculated by the broker by one of the above three 
methods, and may use that value as a rationally calculated value” (Paragraph 54 of JICPA 
Guidance No. 14).  It should, however, be noted that “the brokers must be reliable, objective 
and independent from the companies” (Paragraph 259 of JICPA Guidance No. 14). 
 

Effective Date 
 

This Practical Issue Task Force (“PITF”) is purposed to confirm practical solution of specific 
issues based on accounting standards currently in effect. Therefore, this PITF is applied to any 
financial statements, which have not yet been published when this PITF is released, even if the 
accounting year (including quarterly or semi-annual period) of the financial statements has 



4 
 

already been ended.  It should be noted that the application of this PITF is not treated as a 
change in accounting policy.   
 
If disclosure as to application of this PITF is considered to contribute to the user’s better 
understanding of the financial statements, its outline should be disclosed in the notes to the 
financial statements. 
  

Voting 
 

This PITF was approved by all 12 board members who attended the ASBJ 163th board meeting. 
 
 

End 

 


