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Dear Madam or Sir

The German Insurance Association (GDV) appreciates the opportunity to
comment on the Discussion Paper “Should Goodwill still not be amor-
tised? Accounting and disclosure for Goodwill”, as issued by EFRAG,
ASBJ and OCI on the 22 July 2014 for public consultation.

The GDV appreciates the considerable efforts of EFRAG and the engaged
standard setters of Japan and Italy to stimulate the global debate on the
appropriate treatment of the purchased goodwill in IFRS financial state-
ments. We agree with the main conclusion of the Discussion Paper that
the existing mandatory impairment only approach for purchased

goodwill is not the appropriate solution. We believe that the IASB Gesamtverband der Deutschen
: A . .. Versicherungswirtschaft e. V.
needs to consider the reintroduction of amortization of the purchased
goodwill. You will find our comments regarding the specific questions of German Insurance Association
the Dlscusspn Paper in the annex. For our detailed ra_tlonale we refer to Wilhelmstratie 43 / 43 G, D-10117 Berln
the explanations given in our letter to the IASB regarding the Post- Phone: +49 30 2020-5000
Implementation Review of IFRS 3 which we attach to your kind attention. Fax: +49 30 2020-6000
51, rue Montoyer
If you like to discuss our comments in more detail, we would be delighted. B - 1000 Brussels

Phone: +32 2 28247-30
Fax: +32 2 28247-39
ID-Nummer 6437280268-55

With best regards
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Question 1

Do you agree that there should be a requirement to recognise goodwill as
an asset and amortise it over subsequent periods? If so, do you support
amortisation because:

(a) goodwill existing at acquisition date is consumed and replaced with
internally generated goodwill over time, thus it should be allocated to
subsequent periods as part of the cost of acquiring an entity;

(b) an impairment-only model is not sufficiently reliable due to the large
use of assumptions in the impairment test (future cash flows, terminal
growth rate and discount rate); or

(c) amortisation of goodwill, in addition to the impairment test, achieves
an appropriate cost-benefit balance.

In our assessment to continue to require the impairment only approach for
purchased goodwill in IFRS is very problematic. Therefore, we fully sup-
port the tentative conclusion in the Discussion Paper that the reintroduc-
tion of goodwill amortisation would be appropriate (paragraph 86 of
the Discussion Paper). In addition, we share the observation of paragraph
100 of the Discussion Paper.

We have the view that reintroducing amortisation circumvents the recogni-
tion of internally generated goodwill. In addition, it reduces managerial
discretion as well as it is preferable in terms of cost-benefit balance for
reporting entities. Therefore, in our view there is no predominant reason
for amortisation but rather a combination of important valid reasons that
strongly support reintroducing amortisation of goodwiill.

For our detailed rationale we kindly refer to the explanation we have pro-
vided to the IASB with our comment letter from 30 May 2014 on the
IASB’s recent Request for Information, Post-Implementation Review:
IFRS 3 Business Combinations.



Question 2

Assuming that there was a requirement to amortise goodwill, do you think
that the IASB should:

(a) indicate what the amortisation period should be?

(b) indicate a maximum amortisation period?

(c) provide guidance on how entities should assess the amortisation pe-
riod (for instance, by referring to the expected payback period or the

useful life of the primary asset)?

(d) allow entities to elect the amortisation period that they consider ap-
propriate?

We recommend that a purchased goodwill shell be written off within a
maximum predefined period of years on a linear basis. Therefore, we sup-
port the tentative conclusion in the paragraph 85 of the Discussion Paper.

In particular, we fully support the alternative (b), i.e. the view that the IASB
should indicate a maximum amortisation period. In our view, it is not
appropriate to indicate a predefined amortisation period (alternative (a))
because the consumption of purchased goodwill depends on the nature of
business and on the speed of changes in the business environment.
These differences cannot be captured by a predefined amortisation peri-
od. In our view the indication for a maximum amortisation period would
enhance the relevance of financial information as it would address the
conceptual concerns we have with the impairment only approach.

We don'’t believe that the alternatives (c) or (d) would be appropriate or
feasible for the IASB to be accepted as stand-alone alternatives as they
might compromise comparability to a too large extent and in addition
would potentially require overly extensive disclosure requirements to over-
come this deficiency.

In addition, also the new Accounting Directive 2013/34/EU defines a max-
imum amortisation period for the purchased goodwill. In addition, we en-
courage the IASB to consider the US-developments in this area as well
summarised in the Discussion Paper.

For our further comments we kindly refer to the comment letter from 30
May 2014 we have provided to the IASB on its recent Request for Infor-
mation, Post-Implementation Review: IFRS 3 Business Combinations.
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Question 3

The DP suggests the need for improved guidance in a number of areas
in IAS 36. Do you think that the IASB should improve and/or provide
additional guidance in relation to:

(a) the methods to determine the recoverable amount of the goodwill;

(b) the application of the value-in-use method;

(c) the identification of cash-generating units and allocation of goodwiill
to each unit; and

(d) the choice of the discount rate.

If not, please indicate why. Please state any specific suggestions for
improvements if you have.

In general, we agree with the tentative conclusions of the Discussion Pa-
per (paragraph 120). In addition, we believe that the relevance of impair-
ment testing for goodwill will significantly decrease if the IASB follows the
suggestion/request to remove the impairment only approach and decides
to reintroduce the mandatory linear amortisation approach. Therefore, we
think that any requests for any new guidance should be very carefully
evaluated after the essential decision is made by the IASB.

Question 4

The DP suggests a number of possible new disclosures about impairment
testing for goodwill. Do you think that the IASB should consider improving
requirements to:

(a) assist users in understanding the robustness of the modelling and the
entity’s current assumptions;

(b) provide confirmation of the ‘reasonableness’ of the entity’s past as-
sumptions; and

(c) assist users in predicting future impairment.

We would like to express our appreciation regarding the attempt and re-
lated efforts the involved parties have undertaken to evaluate the existing
disclosure requirements of IAS 36 with regard to impairment testing for
goodwill.
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In particular, we agree with the tentative conclusion of paragraph 163 of
the Discussion Paper that improving disclosure requirements of IAS 36
“does not necessarily imply that each requirement discussed in para-
graphs 137 to 162 above [i.e. in the Discussion Paper] needs to be added
to the disclosure requirements in IAS 36."

We believe the effectiveness of any disclosure requirements and their
cost-benefits-relation need to be carefully reconsidered (paragraph 130 (d)
of the Discussion Paper).

Question 5

IAS 38 requires that intangible assets with indefinite useful lives are not
amortised but tested for impairment at least annually. Assuming that there
was a requirement to amortise the goodwill, do you think that the same
requirement should be extended to other intangible assets with indefinite
useful lives?

In addition, assuming that there was a requirement to amortise goodwill,
do you think that the current requirements of identifying intangible assets
separately from goodwill should be reconsidered? If so, how?

We tend to believe that the same requirements should apply to other in-
tangible assets with indefinite useful lives in the scope of IAS 38 Intangible
Assets. We recommend that, at least, the IASB should deliberate if a par-
ticular rebuttable presumption should be introduced in IAS 38.

Furthermore, we also believe that the current overly extensive require-
ments regarding identifying intangible assets separately from goodwill
should be than carefully reconsidered (paragraphs 168, 169 and 170 of
the Discussion Paper).

We have the view that especially the latter aspect can be seen as having
a potential to provide a significant operational relief for preparers of finan-
cial statements without compromising the benefits for external users in a
material way. We do acknowledge that this outcome can only be provided
if similar accounting requirements apply to the purchased goodwill and to
the purchased intangible assets with indefinite lives. Finally, we argue that
the reporting entities should be allowed to exercise judgment if separation
exercise fulfils the cost-benefit constrains.





